Evoluţia măștii de-a lungul anilor

Problematică: Cum a luat naștere masca, de ce a fost ea adoptată în teatru și cum Antichitatea a ajuns sa o utilizeze în scopuri dramatice de-a lungul anilor?

Introducere :

Oscar Wilde spunea : “O mască povesteşte mult mai mult decât un chip iar omul este rar el însuşi când vorbeşte la persoana întâi ; dă-i unui om o mască și el iți va arăta adevarata sa față’’.

Masca (maschera-in italiana), principalul vehicul de exprimare a tuturor emoțiilor, este un instrument excepțional de metamorfoză. Conform DEX, aceasta împiedică să se vadă sau ascunde ceva sub aparențe înșelatoare, cu intenția de a induce pe cineva în eroare, disimulează, camuflează. Astfel, la origini, masca este o figură falsă din carton pictat, cu rolul de a ajuta la deghizare. Pe de alta parte, știați ca nu exista doar celebra mască, renumită dar şi controversată în zilele de astazi, cea de protecție? Sunt numeroase tipuri pentru diferite domenii. Daca doriți să aflați mai multe informații, vă invit să citiți articolele ce urmează.

Clasificările și funcțiile măștii :

Inca din Antichitate, masca a jucat un rol important in evoluția popoarelor. Fiecare mască enumerată mai jos a suferit diverse schimbari până în prezent.

 • Masca rituală
 • Masca funerară
 • Masca mortuară
 • Masca șamanică
 • Masca rușinii
 • Masca de carnaval
 • Masca de protecție
 • Masca de apărare
 • Masca sportivă
 • Masca de frumusețe
 • Masca în teatru
 • Masca în domeniul cinematografiei
 • Masca cu functie estetica/ludica

 Evoluția măștii- scurt rezumat

La inceput, in Antichitate, masca a avut funcție funerară. Apoi, aceasta a avansat, incepand sa fie fabricată din materiale usoare,  lucru ce a favorizat aparitia ei in teatru. Datorită personajelor si a rolurilor din scenete si piese, masca a inceput sa fie fabricată din diverse materiale (piele, scoarța, pânză groasa acoperită de ceară).

Mai tarziu, în timpul Renașterii, masca a devenit un obiect la modă in toată Europa, mai ales gratie Comediei dell’Arte (comedie italienească de care vom vorbi in decursul acestui articol).

În momentul în care oamenii au întâmpinat anumite probleme de sănătate, masca a fost nevoită să imbrățișeze o altă funcție, cea de protecție.

În tot acest timp, masca a fost, de asemenea, si o forma de deghizare. Precum a spus și Oscar Wilde în citatul de la inceput, aceasta a fost, este și va continua să fie principala soluție utilizată pentru a evita adevarul. În general, masca disimulează, ascunde și camumflează, iar noi toți, nu doar actorii, o utilizăm atunci când avem nevoie.

Toate măștile fac legătura între două lumi antagoniste, cea a vieții și cea a morții, a vizibilului și a invizibilului.

Interesant, nu-i așa ? Dacă v-am făcut curioși, vă invităm să citiți mai departe!

http://www.brasovultau.ro/articol/stiri/bal-mascat-venetian-la-brasov.html

Masca funerară și masca religioasă

Inițial, masca avea funcție funerară. Pentru a conserva trăsaturile intacte, era folosită o simplă foiță de aur, care se mula pe fața persoanelor decedate. Însa, felul în care erau obținute și utilizate, depindea de la regiune la regiune. În Egipt, masca din aur era doar pentru faraoni, iar cea din panza pictată sau ghips era pentru mumii. Oricat de surprinzator vi s-ar parea, în Africa nu existau maști funerare pentru cei morti. Insă, la ceremoniile de inmormantare veneau dansatori specializați, care purtau maști din lemn.

Masca de protecție

Știați că prima mască de protecție a apărut aproximativ acum 2000 ani in timpul Imperiului Roman și era fabricată din vezică de animal ? Însa, la ce era de folos ? Minerii făceau vopsea anti-rugină si o foloseau pentru a se proteja de vaporii toxici. Pentru mai multe informatii și curiozitați legate de aceasta funcție, continuați lectura și vizitați articolul specializat pentru Măștile de protectie.

Masca artistică

 • În piesele teatrului grec

Teatrul antic grec a luat naștere prin intermediul spectacolelor civilizației minoice ( civilizație antică care a aparut pe Insula Creta). Măștile din teatrul grec erau diferite, acoperind doar fața, fiind lătite în partea superioară a craniului pentru fixarea perucilor sau, din contra, pentru  ilustrarea unui craniu chel. Erau perforate intenționat in zona ochilor și a gurii, pentru a permite actorilor să vada, sa se deplaseze si sa se exprime.

Trebuie amintit faptul că in teatrul grec exista și o mască comică- tragică, mult mai realistă decat celelalte, care avea rolul de a caricatura un personaj bine cunoscut de spectatori. Aceasta era formată dintr-o barbă, urechi ascuțite și craniu fără păr.

Știați că fiecare mască avea culori diferite pentru a permite spectatorilor să recunoască mai usor personajele? De pilda, roșul era pentru satiri, iar albul pentru femei. Dacă doriți să vedeți o asemenea mască in realitate, îmi pare rau, însă nu puteți. Toate măștile originale au disparut din cauza fragilității acestora și a materialelor perisabile din care au fost făcute (ceară, lemn, piele). Totuși, se pot găsi modele reproduse din teracotă în diferite muzee.

 • În teatrul roman/latin

Față de cum era prezentată în teatrul grec, în teatrul latin masca era o ilustrare comică sau terifiantă a unui chip divin, uman sau animal, având rolul de a sublinia trăsăturile și personalitatea celui care o purta. Astfel, masca romana a devenit un obiect profan și profesional. Fie că sunt măști de tragedie, fie ca sunt de comedie, acestea sunt la fel în toata lumea greco-romană.

Comedia latina de origine greaca in care actorii purtau un pallium (o mantie dreptunghiulara fara cusaturi) poarta numele de palliata si a provocat multe controverse care îi frământă inca pe cercetători : actorii purtau sau nu măști.

Concluzie

In concluzie, de-a lungul anilor, masca a dovedit ca este un obiect captivant, cu multe funcții și utilizări. Fie că servește ca soluție  pentru evitarea sincerității, fie ca este o forma de exprimare libera sau de protejare, masca a evoluat în același timp cu oamenii și înca continuă să se dezvolte.

Cum credeți că ar fi fost umanitatea fără maști ? Meditati asupra acestei întrebari!

Citiți și:

https://mira.wepixel.ro/le-masque-a-travers-lhistoire/

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.